tiistai 13. toukokuuta 2014

Vi kokar och bakar

Kasiluokan ruotsinkielisenä valinnaisköksänryhmänä olemme vuodessa toteuttaneet sen verran monta reseptiä, ettei millään voi muistaa kaikkea, mutta yritämme silti pelkistää kuluneen vuoden tunnit tähän blogiin. Ryhmämme on siitä erikoinen, että kaikki saamamme ohjeet, reseptit yms. ovat ruotsiksi. Tämä ei yleensä kuitenkaan tuota minkäänlaisia ongelmia, sillä ruotsinkieliseen kotitalous sanastoon tutustuimme jo viime vuonna. Muutoin ryhmämme ei ole poikkeuksellinen ja teemme samaa ruokaa kuin muutkin tavallisessa valinnaisköksässä.



Tunnilla kuuntelemme yleensä ensiksi ohjeet ja saamme sitten reseptin.
Teemme melkein aina sekä pääruoan, että jälkiruoan ja kun olemme ryhmässä päättäneet kuka tekee mitäkin, voimme aloittaa itse kokkauksen, joka usein meneekin aika nopeasti. Kun olemme saaneet ruuan valmiiksi siirrymme syömään ja lopuksi siivoamme yhdessä.



Pidän siitä kuinka meillä on vähän varaa soveltaakin. Jos joku ryhmässä ei pidä paprikasta voimme ihan hyvin jättää sen pois. Totta kai välillä on jotain ruokalajeja joista ei pidä, mutta yleensä edes jompikumpi vaihtoehto on mieleinen (pää- tai jälkiruoka). 




Opettajamme Leenan kanssa saamme myös vaikuttaa siihen, mitä ruokia tulemme valmistamaan, joka on mielestäni tosi hyvä. Haastavin ruokamme on varmaan ollut tähän mennessä ollut munkit, joissa piti koko ajan vahtia öljyä siltä varalta, ettei se syttyisi palamaan tai kaatuisi. Tämäkin tunti sujui silti ongelmitta. Laitan mukaan vielä reseptin tämänpäiväisistä ruoista (tosin suomennettuna), jotka oli pitaleivät, täytteenä broileria, tsatsikia ja kreikkalaista salaattia. Kovinkaan moni ei pitänyt oliiveista, joten niitä jäi yli.







Pitaleivät

3 dl vettä
50g hiivaa
2tl sokeria
1½ tl suolaa
3dl vehnäjauhoa
3dl hiivaleipäjauhoa
4rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöisessä vedessä ja lisää sokeri suola ja jauhot niin että taikinasta tulee pehmeä ja kiinteä. Lisää öljy taikinaan.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Kauli taikinaa.
Tee taikinasta kahdeksan palloa ja kauli ne paksuiksi sämpylöiksi joiden halkaisija on noin 15cm. Laita ne pellille jossa on leivinpaperi alla.
Paista uunissa noin 10 min 250 asteessa.



Teksti: Niki, Julia och Nana, 8A. 
Kuvat: Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti